Så kom vintern till Skåne …

Vi har kommit halvvägs in i januari och dagarna har redan blivit märkbart längre. Idag kunde vi köra timmer ur skogen i god sikt nästan ända till klockan fem. För ett par veckor sedan var det mörkt redan klockan fyra. Trots att den kommande månen ännu inte är halv så kastar den inatt tydliga långa skuggor. Det är första gången i vinter som temperaturen sjunker under tiogradersstrecket. Snön knarrar tydligt under skorna när det är under tio grader lärde jag i Norrland. Det gäller även för Skåne. I detta läget gör det skillnad om man har ordning på tillvaron. Torr ved till kaminerna, glykol där det behövs och bra isolering och gas till bodelen i bussen.  IMG_0861

I stan räcker det att man betalt hyran om man hör till de välartade som har ordnat boende. Må hissar toaletter och kök fungera i evighet åt dem som bor på åttonde våningen och åt alla andra. En del av oss gillar att ha egen koll på läget. Då minns vi att det blir vinter medan sommaren pågår och vi vet att våren kommer medan vintern pågår.    IMG_3593                                                                              Det hindrar inte att man kan njuta av varje årstid fullt ut, men det är lämpligt att ha lite koll på vad som är att vänta.  I övrigt pågår vardagslivet. Politiker, tjänstemän, fackföreningspampar och en del andra fortsätter sina liv som om bara de och deras likaledes priviligierade likar fanns. Andra kan ha det ganska kärvt i dyrt boende och under hårt reglerade villkor. Det är nästan otroligt så många dumma beslut som drabbar enskilda inom många olika områden. Dammar skall rivas och små kraftverk läggas ner. Kreativa och handlingskraftiga personer inom stat och kommun skräms till tystnad eller manövreras bort. Media förmedlar i högre grad sina ägares intentioner än man låter journalister härja fritt efter eget huvud. Barnen sätts tidigt på institution. Möjligheten att betala med pengar fasas ut, den som inte blivit godkänd för bankkort står sig slätt i samhällslivet. I Finland experimenterar man med medborgarlön men i Sverige är vi inte snabba på att haka på förändringar som främst gynnar de fattiga. Jag tror på alla människors inneboende vilja att utvecklas och medverka till det bättre i samhället. Det är kul att jobba med det man gillar och uppfattar som meningsfullt. Det tycker de flesta som inte blivit svårt störda eller skadade av det liv man haft.

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s