Ale stenar

Ur ett arkivskåp, från A till Ö

IMG_2588

Längst fram i översta lådan står en mapp med så liten text i rubriken att jag måste ta upp den i starkare ljus för att se texten. Ale Stenar står det. Den är tunn, bara tre enkla dokument varav ett är ett A-4 papper med text på båda sidor och de två andra pamfletter på glansigare och tjockare papper. Den ena med svart text på gul botten och det andra innehållande flera sidor med fyrfärgstryck avbildande stenformationen och delar av den samt diagram visande solens upp och nedgång vid flera tillfällen på året. Alla trycksakerna har som upphovsman Bob G Lind forskare författare och fotograf. Under många år meddelade informationsskyltar vid Ale Stenar att detta var en kungagrav som tillkommit för ca 1400 år sedan. Åldersbestämningen grundade sig på ett antal fossila fynd som man funnit i anslutning till platsen. Att man även funnit rester från en eldplats daterad till ca 3500 f.Kr utelämnade Riksantikvarieämbetet. Vidare uppgav samma statsfinansierade institution att en del forskare menar att monumentet uppförts för att hedra och minnas en fartygsbesättning som förlist till havs. Ett påstående som alldeles saknar grund. Ystad kommun där stenformationen finns har i turistinformation spridit felaktigheterna i broschyrer och på anslagstavlor på platsen. Ända tills lång in på 2000-talet har man kallat det en kungagrav trots att man vid åtskilliga grävningar aldrig hittat ett enda spår efter någon grav. Bob G Lind har i den gula pamfletten gjort en källkritisk granskning av Riksantikvarieämbetets informationsutbud och likaledes på A-4 arket dissekerat den felaktiga telefon guidning som kommunen tillhandahållit åt besökande turister. Och sådana finns det. Under sommarhalvåret och särskilt vid sommarsolstånd trängs turistbussar med besökande från hela världen och man hör många språk talas.

IMG_2586IMG_2587

Den färgrika trycksaken är Bob G Linds förtjänst och resultatet av hans mångåriga forskning. Under lång tid var han på plats vid solens upp och nedgång och då särskilt uppmärksam vid sommar och vintersolstånd liksom vid vår och höstdagjämning. Han kunde snart tydligt visa att stenformationen är en fantastisk solårs kalender, solur som kanske även kan kallas Gudasymbol och helgedom. En bit in på 2000-talet gjorde Bob G Lind tillsammans med vänner egna informationstavlor som placerades på vägen upp mot stenarna. Han var också själv ofta närvarande och förklarade gärna ytterligare för nyfikna besökare. Det resulterade i att Riksantikvarieämbetet och Ystad kommun slutligen plockade bort de felaktiga informationerna och anpassade sig till det Bob G Linds´s forskning kunnat påvisa. Senare har också välgjorda informationstavlor placerats permanent på platsen som på ett tydligt överskådligt sätt med text diagram och bilder visar på stenarnas information. Informationstavlorna liksom den välgjorda trycksaken har text på både svenska och engelska. Bemärkansvärt i sammanhanget är att det krävdes fri forskning som snarare motarbetades än stöddes av universitet och akademisk överhet. Och när resultaten sedan kunde framläggas för allmänheten så var det med finansiering från International Archaeoastronomical Society i England som detta kunde ske. Bob G Lind säger ”att hålla reda på vinter och sommarsolstånd, vår och höstdagjämning, månaderna samt att förutbestämma tiden för bland annat sådd, skörd, offer, fest och slaktriter var i likhet med alla gudarnas bemärkelsedagar viktiga kunskaper för de forntida nordborna”, och han påpekar att detta är ett världsunikt monument.

IMG_2615IMG_2611Då jag vid ett tillfälle samtalade med honom om observationerna på platsen fick jag bekräftelse på en händelse som jag länge hade undrat över. Jag sov en sommarnatt mitt i stenformationen. Framåt morgonen då solen höll på att gå upp så vaknade jag till och såg mig omkring. Till min förvåning satt en svart fågel på varje sten i mitt synfält. I min halvdvala uppfattade jag det som ett möte eller kanske kommunikation pågick, sen somnade jag om. Då jag vaknade var jag osäker på om jag drömt eller om det var en verklig händelse. Det var flera år senare som jag fick svaret av Bob G Lind. Han skrattade och berättade att just så var det vilket han upptäckt under de många soluppgångar som han befunnit sig på platsen. Han menade även att det föreföll vara samma fågel som alltid satt på den höga akterstenen.

Ale Stenar finns vid samhället Kåseberga längst söderut i Skåne på en hög platå som ger 180 grader fri horisont över havet och lika tydlig horisont i motsatt riktning. Oavsett väder och året runt så har jag oftast funnit andra besökare på platsen. På internett finner finns en sida som Bob G Lind skapat som ger omfattande upplysningar om stenformationen dess tillkomst och betydelse. Han är också författare till böcker i ämnet. http://www.alesstenar.com/

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s