Detta pågår…

En tanke, en idé, och en liten grupp människor. Så började det. Sen växte Occupy Wallstreet snabbt till en världsomspännande rörelse. Egentligen började det med den ”arabiska våren”, men för 272 dagar sedan ockuperades en liten park i anslutning till Wall Street. Under en period blev det stora rubriker, särskilt vid våldsamma sammanstötningar med polis. Men de dominerande händelserna, som pågår, är fredliga, kärleksfulla och kreativa. Att människor kommunicerar är närmsta vägen till en bättre värld. Och det pågår nu. Stora demonstrationer och ockupationer händer i USA, Kanada och i många andra länder, även i Skandinavien.
I samband med att danska occupy-rörelsen blev bortkörda från Rådhusplatsen i Köpenhamn i december i fjor gjorde man ett uttalande som väl återger rörelsens syfte.

Världen skakar i sina grundvalar. Vi står inför en bottenlös kris som hastigt drar in oss i en hittills osedd mänsklig tragedi. Det krävs handling. Därför denna aktion.
Occupy är en global rörelse. Vi ger röst åt den tidsanda som vägrar att blunda för att kriserna i världen ökar medan det folkliga medinflytandet minskar.
Vi har förlorat tron på det etablerade systemets vilja att göra de nödvändiga förändringar som nu krävs.
Vi accepterar inte tomma löften och den omänskliga casino-ekonomi som politikerna tjänar.
Occupy är en fredlig folkrörelse som växer dag för dag, i takt med att allt fler inser krisens allvar och nödvändigheten av handling.
Vår metod utgår från vår grundlagsskyddade rättighet att få samlas fritt, -nu utökat att omfatta tagande av plats fysiskt i det offentliga rummet.
Genom konsensusdemokrati och samtal vill vi befria idéerna från deras ideologiska tvångströja och tillsammans se hur vi kan skapa ett överlevnadsdugligt samhälle och en anständig värld.
Förändring är möjlig när vi ger plats åt allas röster och arbetar tillsammans.
Vi är inte här för att stanna, men för att förändra världen. Och vi kommer att fortsätta med att återuppstå tills det lyckats.
Mer:
http://www.adbusters.org/campaigns/occupywallstreet
http://occupywallst.org/
http://occupy.se/
                         Gärna feedback & tipsa om lokala händelser till ngraord@gmail.com

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s