….. en alldeles för lång text, men ändå …

Vårt hem har vuxit, liksom vår familj. Sånt kan hända utan att man planerat och nästan utan att man märker hur det går till. Ett skjul av pallar och presenningar i stan har blivit en central punkt. De välkända gamla behoven står fram: ved, vatten och mat. Vanligen har man värme från elementen, vatten i kranen och maten betalar man med betalkort. Här började man med att släpa lastpallar att bygga väggar med. Det blev ett mycket bra skjul. Nu värmer en stor spis och på en liten spis lagas maten. Nätverket av vänner växer. Många förbipasserande undrar vad som pågår och blir oftast inbjudna. Idag kom en dam med hemlagad mat. Vi hämtade fem säckar brasved igår och dom är redan slut. Måste skaffa billigare ved.
Musiken dominerar i Kulturhuset. Pablo rappar och sjunger, Mauricio på gitarren och Erwin på munspel. Bettan tar ofta med dragspelet och jag spelar trumma på den röda köksstolen och på pallen som används som sågbock. Texterna är alltid nya och handlar om situationen som är. Många från närområdet kommer och värmer sig kring spisen och i samvaron. Känslor ligger ofta nära ytan. Jag har förstått att mycket förblivit obearbetat i det krävande liv som hemlösheten innebär. Kärlek och omtanke dominerar situationen. Det är lätt att romantisera kring livet på gatan när spisen är varm och sångerna glada, men det är större än så. Om inte Malmö Stad och byggbolaget PEAB bestämmer sig för att avsätta området för vildbyggande hemlösa så vet vi ju att skjulet, som är en fast punkt av värme och gemenskap, kommer att jämnas med marken när marknadskrafternas grävskopor börjar sitt jobb. Vi vet inget om vad som kan blir nästa steg. Vi vet bara att det måste bli bättre. Kärleken finns, den möter vi hos många, men systemets rigida regelverk och dess tjänstemäns rigida följande av regler inger oro. Det finns säkert bra lösningar. Det finns ett omedelbart behov att söka lösningarna bland människor i verkligheten, istället för att döva samveten med skrivbordsprodukter och anställda utan motivation. Det krävs många varma hjärtan för att bygga det samhälle vi behöver. Jag tror dom finns.

Skjulet byggdes, tillsammans med flera fantasifulla konstruktioner, vid konst och protestaktionen Stad Solidarveckan 17-24 oktober 2010 . Det finns missnöje med planerna på fula hus utan kommersiella och kollektiva lokaler där lägenheterna skall kosta mellan 1 och 3 miljoner. Kolla manifest på http://stadsolidar.se/

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s